Definitie tuin

Een tuin is een stuk grond, meestal bij een huis. Begrenst door hek, weg of sloot. Achter elke tuin, van voor tot achter of een gedeelte ervan zit een idee en sowieso een keuze. Een idee van hoe de eigenaar van de grond de tuin wil gebruiken. Dat kan een ontwerp zijn, maar het stuk grond braak laten liggen om te verruigen is ook een idee.

Koffie in de tuin

Een tuin ontwerpen begint met een gevoel. Het gevoel van wat voor jou of jullie ‘buiten zijn’ betekent. Om het beeld samen met de tuineigenaar helder te krijgen komt Van Der Zalm Tuinen graag op de koffie in de tuin. En, er zijn vragen; houd je van overdag buiten zijn in de zon op een terras, wil je ’s avonds buiten vuurtje kunnen stoken of zelfs een vijver of poel met waterplanten? Zijn er kinderen of dieren waar rekening mee gehouden mag worden, ideeën om voor de begrenzing van de tuin nieuw hekwerk te plaatsen, nieuwe bestrating, ruimte voor een schuur waar de fietsen in kunnen staan of een tuinkamer waar je binnen, in weer en wind toch nog buiten kunt zijn? De grote lijnen zijn belangrijk voor het ontwerp van de tuin, details komen later.

Omgeving

Naast het gevoel over buiten zijn, zijn er vragen als wat is de omgeving waar het huis staat, wat is het zicht van binnenshuis naar buiten toe en hoe kan dat straks overlopen met de tuin. Is er een gedachte om een minder fraai uitzicht te verbloemen of mag er juist meer uitzicht, door bijvoorbeeld een bestaande boom weg te halen. Hoe zit het met de afwatering van de tuin? Om later, rekening houdend met de overstromingen van de laatste jaren, te zorgen dat je geen kaplaarzen nodig hebt om de tuin in te gaan.

Ontwerp van Creatieve Geesten

Achter een Van Der Zalm Tuin zit een creatieve geest. Al jaren lang is er een bijzondere samenwerking met Ivor van Harten (tuinontwerper / poldergast.nl). Ivor is een tuinontwerper met een eigen gevoel voor natuur en vormgeving, die eigenschappen werken perfect samen met de ideeën over wat voor Herbert en Bastijn ‘buiten zijn’ betekent. In drietal brainstormen de hoofden van de mannen over de wensen van de opdrachtgever, over lijnenspel, materiaalgebruik, het beplantingsplan. Een gevoel van een tuin moet kloppen en dat gevoel wordt gecreëerd door elementen in overleg met de tuineigenaar toe te voegen of juist weg te laten. Elementen die het buiten-gevoel versterken en waar je zelf nooit bewust over na zou denken en dat hoeft ook niet, daar boomt van Der Zalm Tuinen over.


Groen!

In het ontwerp wordt een keuze gemaakt voor het grote groen, denk aan de bomen, het gras, de struiken. Omdat tijdens de aanleg van de tuin goed te zien is waar en wanneer de zon zich laat zien, wordt dan de plaats voor de vaste en zoals ze dat noemen onderbeplanting bepaald.

De Bedrijfstuin

Het ontwerpen van een bedrijfstuin begint ook met een gevoel én vragen. De vraag wie of wat het bedrijf praktisch is, maar vooral de filosofie van het bedrijf is belangrijk. De filosofie die Van Der Zalm Tuinen kan vertalen naar vorm en beplanting in de bedrijfstuin.Nationale Tuinen – Werkgebied

Nationale tuinen - werkgebied

Van Der Zalm Tuinen legt tuinen aan voor particulieren en bedrijven. De basis van Van der Zalm Tuinen ligt in Almkerk en natuurlijk Zaltbommel waar de Stadskwekerij (tuincentrum) staat. Het werkgebied reikt van Gorinchem tot en met Oosterhout en van Rossum en Culemborg tot de Brabantse Biesbosch in Werkendam. Regelmatig worden er uitstapjes gemaakt buiten die coördinaten, om op diverse locaties in Nederland zoals Breda, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en zelfs in Groningen tuinen aan te leggen en te onderhouden.