Bij Jan en Gretha

Als je voor het eerst bij Jan en Gretha de tuin binnen stapt ben je even in de war. Je zag net toch echt huizen, sommige wat groter en vrijstaand en de andere in rijtjes. Het lijkt alsof je bij het dichtdoen van de poort met een vingerknip in het klimaat van het warme, mediterrane zuiden bent beland. Het enige waar je nog aan kunt denken is samen zijn met familie en vrienden, tafels vol eten uit de mediterrane keuken in bruinige schalen met felle kleurtjes en een laagje glazuur, drankjes in door ijsklontjes aangeslagen glazen en een schijfje limoen, onderuit gezakt natafelen op een zwoele zomeravond met voeten omhoog en kussens in je rug, ondertussen probeer je de Kleine Beer aan de donkere hemel waar te nemen.

Daar was je even, totdat je ziet dat er geen palmbomen maar mediterrane soorten als de Steeneik, (Quercus ilex) en Zwarte Den (Pinus Nigra) mooi staan te wezen in een tuin in Nederland.

Meeveren

De tuin van Jan en Gretha is een ruimte geworden waar je door mee te veren met ons klimaat in de hele vroege lente vanuit de serre naar buiten stapt om zo heel langzaam verplaatsend van vertrek naar vertrek, in de late nazomer om kan draaien om terug de serre in te gaan, waar je van achter het glas nog steeds van de tuin kunt genieten.

Aannemer Van der Zalm Tuinen

De buitenruimte is in fases geworden tot wat het nu is, een verlengstuk van het woonhuis waar ‘buiten zijn’ met alle gemakken van dien betekent en dat met een flinke mediterraanse tint. In het ontwerp zijn eerst de grote lijnen uitgezet.

De tuin is een grote oppervlakte die geheel door gestucte muren van de buitenwereld is afgesloten. Er is een fietsenschuur met in de buitenmuur opslag voor kachelhout. In de fietsenschuur en ook tuinkamer een entree zonder afsluitende deur, helemaal in stijl van het warme zuiden. Een pergola van eikenhout begroeid met Blauwe Regen (Wistera). Dan de tuinkamer inclusief tv-meubel en loungebank waar je beschut tegen eventuele regen of uit de warme zon onderuit kunt zakken, de hot tub om in het warme water even stoom af te blazen en daarna onder de verkoelende buitendouche. Alle bouwwerken door de mannen van Van Der Zalm Tuinen gemaakt.

Blote Voeten

Als je nog even op je blote voeten tussen de siergrassen (Stipa, Festuca, Pennisetum, Carex, Imperata) op de betonnen traptegels naar de hottub loopt, ben je weer even terug bij het moment dat je de poort open deed, de tuin ademt Ibiza, en daar is het ook wel eens koud.