Robert en Tina

Lopend, vanuit de jachthaven langs de rivier rechts de uiterwaarden, links onderaan de dijk het huis van Robert en Tina. Het huis is vroeger een smederij geweest, tijdens de fikse verbouwing zijn nog enkele bijzondere elementen bewaart gebleven die je tegenkomt als je vanaf de dijk het pad naar beneden loopt. Koffie van Tina, die het de laatste jaren wel gewend is dat er tuinmannen aanleggen of onderhouden in de vele vierkante meters tuin waar volgend jaar nog verschillende vaste beplanting in gaat. “Bij aanvang van dit project lag de tuin er als een ruwe diamant bij”, verteld Bastijn die een zwak heeft voor deze plek aan de rand van het dorp en vindt dat huis, ontwerp van de tuin en het landschap langs de rivier hier perfect in elkaar overlopen.

Prachtige schaduw

De tuin van Robert en Tina is een fase project met heel wat over en weer gefilosofeer, als een leeg en wit doek van een schilder waar alle kennis en ervaring van Van Der Zalm Tuinen uit de kast is gehaald. De eerste indruk van de tuin is oer-Hollands en landelijk buiten zijn. Grote vlakken gras met tegels van beton die als een zebrapad het middelste gedeelte van de (sier)tuin met de schapenwei verbindt, een oude appelboom met prachtige schaduw, het natuurlijk gedeelte rondom de vijver met inheemse beplantingen, zoals Wilg, Berk en enkele Elzen. Dan een terras om zo dicht mogelijk bij de achterdeur in de zon te kunnen ontbijten, afgeschermd door een muurtje wat voorzichtig de franse cultuur aanraakt. Een tuinkamer inclusief kachel en meubilair van Douglas. Als je warm bij de kachel in de tuinkamer zit heb je uitzicht over alle delen van de tuin (de wei, siertuin, natuurlijk gedeelte), die elkaar ontmoeten met doorkijkjes tussen de beplanting door.

Hekje van oma

Hangend op het houten hek onder de kastanjeboom verteld Tina dat ze de schaapjes van de vorige bewoners heeft overgenomen. “Het is een kleine soort (Ouessant) en ik kan ze zelfs optillen als dat nodig is. Bij een tuin als deze horen dieren, de schaapjes hebben alle ruimte en kunnen verkoelen in de schaduw onder de bomen”. In de wei hangt een vintage hekje wat zo uit de jaren ‘50 lijkt weggehaald. “Kwam Herbert mee aanzetten”, verteld Tina, nog steeds liefdevol kijkend naar haar schaapjes.

Feeën en kabouters

Langs de poel met waterplanten die vredig in het water spiegelen, een groep met inheemse bomen en struiken. Stapje voor stapje lijk je in een nieuwe wereld te stappen en heel vreemd zou het niet zijn als je een kabouter of elfje tegen zou komen. Hoge Berken waar de wind zorgt dat de schaduw van de blaadjes dansen in het gras. Tussen de hoge Berken een hergebruikt klimrek en een schommel. Een sprookjesachtige speelplek, waar kinderen weg kunnen kruipen uit het ouderlijk toezicht. In de tuin van Robert en Tina is voor alles wat leeft een plek, gemaakt met de meest eenvoudige en natuurlijke materialen die na verloop van tijd op zullen gaan in de tuin. Dat geeft de tuin het OER-GE-VOEL van buiten zijn.