pony's achter het Frans hekwerk

Bij Herbert en Ellen

‘Buiten bij ons’ is de titel van de tuin van Herbert en Ellen van der Zalm. Maar niet alleen van Herbert en grote invloed van Ellen, ook de drie kinderen, de pony’s en de honden die je bij het open doen van de smeedijzeren poort kwispelend tegemoet komen, leven allemaal voluit in de tuin met uitzicht op de molen van Almkerk. Familie van der Zalm is officieel ‘buiten zijn’.

Lap grond

Als je in de tuin loopt met Ellen aan je zijde, krijg je het idee dat je door een heus landschap loopt. Vanaf de dijk het trapje af de tuin in voelt als een tuin van een dijkhuis waar gemiddeld redelijk wat grond bij hoort. Bij Herbert en Ellen loopt de tuin door achter de tuin van de buren, naar links, naar rechts en meters naar achter, van de griend tot bijna reikend aan de Almkerkse molen. Dat hele gebied (tuin wordt gebied) voelt als een landschap. Het is door Herbert en de mannen van Van Der Zalm glooiend gemaakt, ietwat lijkend op een weiland in Drenthe.

Zwemmen in de sloot

Achterin de tuin of het landschap, met uitzicht op de molen is een boerensloot gedempt, waar het waterschap vond dat er een doorgang voor terug moest komen. Herbert en Ellen zijn ondernemend van voet tot in de kruin en dat boerenslootje werd een sloot met steiger, waar de kinderen zwemmen in de zomer, de ijsvogel zijn eigen door Herbert in de bodem geplante boomstronk heeft en waar je met kano zo door de slootjesstructuur van het Land van Heusen en Altena kunt peddelen.

Zelfvoorzienend

De tuin van familie van der Zalm is een jarenplan en dat kun je zien, er is altijd wel een project in wording. De laatste aanwinst is een Amerikaanse windmolen die als alles in werking is gesteld, het gezin van elektriciteit kan voorzien. Overal staat wel een groepje stoelen, om achter een frans muurtje of tussen de honderd bijzondere soorten rozen koffie te leuten en wijn te drinken in de avond. Zitjes waar je eigenlijk meteen de vrijheid voelt om je voeten op tafel te liggen, ingericht met allerlei vintage of brocante snuisterijen van Ellen van der Zalm. Ook de werkplaats van Van Der Zalm Tuinen, waar tuinmannen van maandag tot en met zaterdag af en aan lopen heeft een plek langs de dijk.

Karel de teckel

De pony’s achter het frans hekwerk komen nieuwsgierig en waakzaam naar je toe, als je langs loopt of onder het gezellig ingerichte afdak van de schuur op een bank ploft. Tegen de schutting tussen geurig bloeiende rozenstruiken staat een trapje om op het dak van de schuur de Sedum te bekijken. Op de trap zie je de wieken van de Almkerkse molen net boven de nieuwe horizon van het Sedumdak draaien. De tuin van familie van der Zalm is vooral een thuis, een plek voor familie en vrienden en oogt als een vredig plaatje als je niet zou weten dat Karel de teckel af en toe met een kip van de buren thuis komt.