Sedumdak

Stel je voor, je kijkt uit je raam naar buiten en wat je ziet zijn geen daken bekleed met zwart dakleer maar je ziet groen gekleurde daken. Stel je nog eens voor, het is herfst en tussen de vaak al kale bomen zijn de groen gekleurde daken opeens rood en oranje van kleur. Stel je nog één keer voor, het is hartje winter, het vriest en de zon schijnt. Het laagje vorst op het loof van het Sedum weerkaatst het zonlicht als stralende kristallen!

Sedum

Sedum is de Latijnse benaming voor een familie van 250 soorten vetplanten, die vocht opslaan in hun bladeren en daardoor langdurig tegen warmte en droogte kunnen. Zelfs veel regenwater zoals we dat hier in Nederland gewend zijn is voor Sedum een makkie.

Dak

Een dak is in dit geval een dak van een huis, schuur, garage, fietsenstalling, tuinkamer, noem maar op. Eigenlijk alle daken die sterk genoeg zijn om het gewicht per m2 van het Sedum maar ook het materiaal wat er bij het aanleggen nog onder de beplanting komt (substraat, grond of een drainagemat) te dragen.

Klimaatverandering

Los van het prachtige uitzicht heeft een Sedumdak vooral veel praktische voordelen. Door het handige plantje bestand tegen zware weersomstandigheden verminderen de gevolgen van hevige regenbuien. Bij normale buien zorgt het Sedum door een deel van het regenwater vast te houden voor een afname van het hemelwaterafvoer naar riolering. Bij zware buien is er een grotere waterberging nodig om het water geleidelijk weg te laten lopen. Ook is de invloed van het warme zonlicht op het dak veel minder, waardoor de temperatuurschommeling verkleint én de dakbedekking twee tot drie keer langer mee gaat. Een Sedumdak isoleert, je zou het kunnen vergelijken met dubbelglas. Het absorbeert de warmte en de kou en het geluid van de omgeving en het weer binnen in huis.

>Grappig en nuttig om te weten. Uit onderzoek van de universiteit aan Melbourne blijkt dat veertig seconden of meer kijken naar een groen Sedumdak zorgt voor een verbeterde concentratie.<