Heerlijk toeven

Tuinkamer, blokhut, overkapping, loungeplek, veranda, simpelweg een aanbouw, het mooie woord serre of een prieel? Er zijn veel benamingen en niet allemaal de lading dekkend, maar één ding hebben ze gemeen, het is een bouwwerk in de tuin met een dak boven je hoofd waar je uit de felle zon, beschut tegen kou, wind of natte regen kunt vertoeven. Heerlijk toeven en toch buiten zijn. Wij noemen deze bijzondere plek, waar altijd wel een bank of stoel staat waar je in onderuit kunt zakken, tuinkamer.

Verstoppen

Als je in een tuinkamer bent geeft het op de een of andere manier een gevoel van vrijheid. Alsof je jezelf even terug kunt trekken uit de dagelijkse prikkels en je kunt verstoppen met een boek of alleen maar naar buiten turend, opmerken hoe een blauwgekleurde libelle bijna naar binnen vliegt. Een tuinkamer geeft de rust van binnen zijn terwijl je vanonder het dak of achter het glas toch de tuin kunt bewonderen. Dat is de grooste meerwaarde van een tuinkamer, berschermt tegen weer en wind, wegkruipen uit de dagelijkse snelheid, midden in de tuin zijn. Buiten zijn.

Tuinkamer

De tuinkamer kan een verlengde zijn van het huis of van de schuur, vrijstaand, aan een kant open of juist dicht, sommige geïsoleerd, meestal met veel daglicht, maar er zijn ook tuinkamers die knus zijn, met kleinere ramen. Tuinkamers zijn er van steen, staal of hout, met dakbedekking, pannen of een Sedumdak die de ruimte goed isoleert tegen warmte en kou en vaak, is er in dezelfde ruimte plaats gemaakt om haardhout op te slaan, fietsen te stallen of kuipplanten in de donkere dagen te beschermen tegen de vorst.

Prieelvogels

Wat opvalt is dat er in tuinkamers nog iets is wat aan het gevoel van vrijheid meewerkt. Tuinkamers staan vaak vol met snuisterijen, persoonlijke spulletjes en gevonden prullaria. De regels van binnenshuis lijken hier niet te gelden. Het lijkt dat als wij mensen dichter bij of in de natuur, in dit geval de tuin zijn, het moeten van spic en span vervalt. Opeens is er ruimte om spulletjes met emotionele waarde te verzamelen, bijvoorbeeld het schelpje van afgelopen zomer, gevonden aan de Italiaanse kust.