Bij Dieter en Nelleke

Een kleine stadstuin op steenworp afstand van de Stadskwekerij in Zaltbommel. Nelleke een halve hovenier met felgroene vingers en het liefst grond onder haar nagels. Twee peuters die ruimte nodig hebben om in de tuin te spelen en nog geen benul hebben dat je bloemen in de tuin niet mag plukken van mama. Grond van de buren aangekocht om de oppervlakte van de tuin te verdubbelen én niet te vergeten een tuin die officieel alleen te bereiken is via de voordeur.

Hun wensen

Nelleke wijst naar de contouren ter grote van een deur op de aangesmeerde muur in haar stadstuin. “Daar kwamen de mannen met stenen, tegels, hout, grond en gereedschap naar binnen tijdens de aanleg van de tuin. We hadden het geluk dat de buurman tegelijkertijd aan en het verbouwen was en we gebruik konden maken van de toen nog bestaande deur”. Wat rest is een muur die bestaat uit een onderlaag met prachtige authentieke delen van de stadsmuur, ruw aangesmeerd met een laag cement en het industriële H-profiel waar de schommel aanhangt en die de verbinding maakt met de tuinkast. “Het was even goed plannen en manoeuvreren in zo’n kleine stadstuin, maar een muur als deze is in vergelijking met een houten schutting een kadootje. Door het oude bestaande, in dit geval de stadsmuur met het nieuwe, het staal en het beton te verbinden krijgt de tuin zijn eigen identiteit”, verteld Nelleke terwijl ze ondertussen nieuwsgierig kijkt of de planten zo vroeg in het voorjaar al beginnen groeien.

'Verstening' Tegengaan

Een vrouw met hele groene vingers en het grootste oppervlakte in de tuin van beton en tegels is niet de meest gelukmakende situatie zal je denken. Om de 'verstening' van de tuin te compenseren heeft de tuinkast gemaakt van steigerhout en gegalvaniseerd staal met een Sedumdak. Het Sedumdak is naast Sedum gevuld met verschillende grassen die weelderig boven de tuinkast uitsteken en wat klimmers die in de loop van het jaar de tuin van Dieter en Nelleke zal scheiden met het dakterras van de buren.

Nelleke is trots op haar tuin en kan niet wachten tot alles in bloei staat. In haar tuin heeft ze eindelijk de ruimte voor haar liefde tuinieren, de kleuters hebben een voor het oog goed vormgegeven ruimte om te spelen en er is door de mannen van Van Der Zalm Tuinen een traditionele pizza-oven gemaakt om zo zelfs in een zachte winter de sfeer van Italië in de tuin te kunnen proeven.