Fluisteren

De eerlijk waar prachtige Stadskwekerij, grenzend aan een eeuwenoude stadsmuur in Zaltbommel is een plek waar je door een mooie poort van rozen binnen komt en je valt stil. Het is er stil. Er is zoveel pracht te zien dat je er stil van wordt. Je weet meteen, ik wil hier zijn over ‘buiten zijn’ gesproken. Hier wil ik zijn als ik buiten ben.

In het begin van het seizoen -de vroege lente staan er nog allerlei potjes met planten, kruiden en rozen geocculeerd of niet, beschut tegen de kou van de winter in een tunnel gemaakt van zeil. Je zou bijna gaan fluisteren omdat je het nieuwe groen niet wilt storen in de weg naar het zonlicht wat komen gaat. Verder in de lente, richting zomer wordt je gebombardeerd, ook al klinkt dat niet heel rustig -met geuren en kleuren van de honderden soorten bloeiende rozen. Visueel gebombardeerd, alle zintuigen worden geprikkeld. Vandaar dat er geen tijd is om te denken of praten, het blijft dan toch stil. Er lopen dames met felgroene vingers die rozen snoeien, water geven, verwelkte bloemen en blad ruimen. Ook die zijn stil. Terwijl ze natuurlijk wel openstaan voor een vraag over de vele planten die staan uitgestald. Als je er behoefte aan hebt kunnen ze honderduit vertellen over hun beleving op de Stadskwekerij. Heb je niets te vragen, dan laten ze je op het gemak rondwalen -zeg maar gerust verdwalen en beleven op deze prachtige plek.

Tuincentrum

Het is bijna niet te geloven tussen al die rust, groen en bloeiende rozen, dat de stadskwekerij in Zaltbommel een tuincentrum is, waar een enorm assortiment rozen, planten voor buiten, sierlijke potten en bijzondere prullaria voor in de tuin wordt verkocht. Er worden workshops in bijvoorbeeld het rozen oculeren (onderstammen) georganiseerd en op een van de groene pleinen kan er zelfs een bijzonder feest of bruiloft worden gegeven. En toch wekelijks, tussendoor is het ook in de stadskwekerij wat rumoerig. Dan komt Herbert met zijn vrachtwagen gevuld met deenen (karren voor planten in veilingtaal) terug van kwekers en de veiling. Trots op de nieuwe lading planten voor de stadskwekerij en de Van Der Zalm Tuinen natuurlijk. Daarna wordt het gelukkig weer stil.

Dagboek

De foto’s zijn een dagboek van de Stadskwekerij. Het is een wandeling vanaf het begin van het seizoen vanuit de tunnel, langs rozen nog in knop, de zeldzame zakdoekjesboom in de lente en natuurlijk de drie grote Chinese Moerascipressen…