Toon en Trudie

Als je door de grote voordeur binnenstapt bij Toon en Trudie kan je je bijna niet voorstellen dat er los van De Stadskwekerij in hartje Zaltbommel een heel stil plekje is, de tuin van Toon en Trudie. Om het uur hoor je de klok van de grote kerk vredig luiden en dat is ook het enige aan geluid. De tuin ligt volledig ingesloten tussen andere tuinen en is alleen vanuit huis te bereiken. In de tuin staan geen schuttingen maar eeuwenoude stadsmuren om verliefd op te worden, als je schuin omhoog kijkt naar de hemel zie je prachtige hoge bomen uit de aangrenzende tuin van de achterburen.

Liefhebbers

Toon en Trudie zijn liefhebbers van de tuin en planten. Als je het zou vragen kunnen ze beide bijna ieder plantje bij naam noemen en er zijn talloze foto’s –met en zonder hond van hoe de tuin voorheen was. Toon en Trudie als tuinliefhebbers wilde graag wat er aan beplanting in de tuin staat bewaren en hergebruiken in het nieuwe tuinontwerp. Zelfs het schuurtje wat rechts in de tuin stond is afgebroken en links in een verfraaide vorm weer opgebouwd. Wat opvalt als je vanuit de openslaande deuren de stadstuin inkijkt is het prachtige spel van de eeuwenoude stadsmuren met de nieuwe betonnen strakke tegels in het zicht.

Water

Het zal zeker niet voor de hond zijn geweest dat Herbert en Bastijn een vijver in het ontwerp hebben bedacht, water doet leven en hoe dan ook maakt hij daar gretig gebruik van als zijn waterbak toch iets te ver lopen is naar zijn zin.

(De eerste foto waar Trudie aan het grasmaaien is, komt uit het privé-album van Toon en Trudie)